fbpx

Verlatingsangst bij puppy’s

Wanneer we een pup in huis nemen hebben we al snel een hele lijst met socialisatiestappen. Alles waar je je pup best aan blootstelt gedurende die eerste belangrijke weken. Het leren alleen zijn, wordt al eens over het hoofd gezien. Alleen zijn, is ook iets dat je moet opbouwen en aanleren. Maar plots merk je dat jouw puppy dat alleen blijven toch maar niets vindt. Zou jouw puppy al verlatingsangst hebben?

verlatingsangst pup

Alleen zijn aanleren als deel van de puppyopvoeding

Het opbouwen van alleen blijven wordt bij een puppy al eens over het hoofd gezien. Zorgen dat je een tijdje bij je pup moet zijn zodat hij rustig kan wennen aan zijn nieuwe omgeving is helemaal super. Maar er dan vanuit gaan dat je je hond gelijk voor meerdere uren alleen kan laten zonder dit te oefenen, is niet het beste plan. Ja, er zijn altijd honden die er helemaal geen probleem mee hebben en waar dit prima mee gaat. Voor een heel aantal honden is alleen blijven helemaal niet zo evident. En je houdt hier maar best op voorhand rekening mee want je weet niet meteen hoe vlot het zal verlopen…

En gek is dit ook niet want honden zijn gefokt om nu eenmaal heel hard gericht te zijn op hun baasje. Dat het baasje ook eens weg moet of aan het werk gaat, is iets dat de meeste honden meestal niet zo tof vinden maar wel gewoon tolereren.

Ook puppy’s kunnen al verlatingsangst hebben

Ja, er zijn puppy’s die het eigenlijk al van de eerste seconden helemaal niet tof vinden om alleen gelaten te worden. Die gelijk beginnen piepen of blaffen en ook de hele tijd onrustig blijven wanneer ze alleen gelaten zijn. Deze puppy’s zijn in paniek en doen er alles aan om je zo snel mogelijk terug te “roepen”. Dus ja het kan goed zijn dat je met een puppy al echt een uitgebreide training moet doen omdat hij verlatingsangst heeft. Het opbouwen loopt dan niet in grotere stukjes maar is echt maatwerk. De reden waarom jij net die puppy hebt, waarbij het alleen zijn niet goed loopt is vaak moeilijk te achterhalen en gaan je ook niet vooruit helpen.

Aan de slag met de verlatingsangst van je puppy

Je hond maar laten huilen want hij moet het toch eens leren is niet de oplossing! In plaats daarvan ga je aan de slag om je pup op zijn tempo zeer geleidelijk aan te leren om alleen te zijn. Puppy’s moeten nog zoveel leren en zijn eigenlijk ook nog maar baby’s. Stap voor stap moeten ze leren hoe de wereld in elkaar zit en daar hebben ze jouw hulp bij nodig! Voor de eerste stappen, lees zeker de blog “Help, mijn hond heeft verlatingsangst“.

Vlot het alleen zijn toch niet zo goed? Dan is het goed om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Vermijd al die algemene adviezen op het internet. Of de zoveelste persoon die de snelle tip heeft om je puppy van verlatingsangst te “genezen”. Wist je dat ik ook een gratis masterclass heb over verlatingsangst? In deze masterclass bespreek ik wat verlatingsangst is, hoe je het kan herkennen en welke stappen je zelf kan zetten om ermee aan de slag te gaan! De Masterclass duurt 34 min en je krijgt meteen toegang na inschrijven! Klik hier om de Masterclass te bekijken.

Hondengedragstherapeut Brasschaat

Hee, ik ben Caroline

Hier vind je meer info over de opvoeding van je puppy & over het voorkomen van gedragsproblemen.

Bots je toch tegen problemen aan? Neem gerust contact op en ik kijk hoe ik je verder kan helpen met een persoonlijk begeleidingstraject.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst: 5 veelgemaakte fouten die je training saboteren
meer blogs
×