fbpx

Verlatingsangst bij honden: 7 tekenen en symptomen

Verlatingsangst hond symptomen

Twijfel je of je hond verlatingsangst heeft? Niet alle honden laten immers hetzelfde gedrag zien. Bij honden die continu blaffen en huilen zodra de eigenaar vertrekt, is het duidelijker dat er mogelijk meer aan de hand is. Maar niet alle honden uiten hun angst op dezelfde manier. Verlatingsangst is de term die ik gebruik voor al het gedrag dat je hond stelt wanneer jij er niet bent. Belangrijk is wel dat niet alle honden angstig zijn. Sommigen vertonen probleemgedrag uit bijvoorbeeld frustratie en de term verlatingsangst is hier niet helemaal op zijn plek. In deze blog bespreek ik 7 veelvoorkomende tekenen en symptomen die erop kunnen wijzen dat je hond moeite heeft met het alleen thuis zijn.

1. Overmatig blaffen, janken, huilen:

Een van de meest voor de hand liggende tekenen van verlatingsangst bij honden is overmatig blaffen, janken of zelfs huilen wanneer ze alleen worden gelaten. Buren kunnen klagen over het aanhoudende geluid, wat kan leiden tot spanningen.

2. Vernieling van spullen:

Een andere veelvoorkomende manifestatie van verlatingsangst is het vernielen van voorwerpen in huis, zoals kussens, meubels of schoenen. Honden kunnen proberen zichzelf af te leiden van de angst door te kauwen op objecten. Of als het niet zozeer angst is maar wel verveling, kunnen ze een uitlaatklep zoeken om zichzelf bezig te houden.

3. Onzindelijkheid:

Honden met verlatingsangst kunnen onzindelijk worden in huis, zelfs als ze anders goed zindelijk zijn. Dit gebeurt omdat hun angstgevoelens hun normale controle over blaas en darmen beïnvloeden. Belangrijk is dus hier te kijken of je hond wel zindelijk is wanneer jij thuis bent. Ook bij pups is het niet abnormaal dat ze hun behoefte nog niet lang kunnen ophouden. Hier moet je dus kijken, is het normaal dat je hond niet zindelijk is of niet?

4. Pacing en rusteloosheid:

Als je hond rusteloos heen en weer loopt of rondjes draait wanneer je weg bent, kan dit een teken zijn van verlatingsangst. Je hond komt niet meer tot rust en toont vaak meerder signalen van ongemak.

5. Weigeren van voedsel:

Een hond met verlatingsangst kan plotseling het eten weigeren wanneer de eigenaar weggaat. De angst en stress beïnvloeden de eetlust. Ik hoor wel vaker, ik geef hem een Kong maar hij panikeert zodra die op is! Na een aantal keren, wil de hond de Kong zelfs niet meer aanraken…

6. Ontsnappingspogingen:

Honden met verlatingsangst kunnen wanhopige pogingen doen om te ontsnappen uit hun huis of tuin wanneer ze alleen worden gelaten. Ze willen zich letterlijk een weg door de deur kauwen als ze konden.

7. Ongebruikelijk gedrag wanneer afscheid wordt genomen:

Honden met verlatingsangst kunnen opvallend reageren wanneer ze merken dat hun eigenaar zich klaarmaakt om te vertrekken. Dit kan variëren van nerveus gedrag tot intense pogingen om aandacht te vragen. Sommige honden gaan zelfs zo ver dat ze agressief reageren om toch maar te verhinderen dat je vertrekt. Ze hebben geleerd wat er gebeurt wanneer jij aan je vertrekritueel begint en proberen er alles aan te doen om niet alleen achter te blijven.

Als je één of meerdere van deze tekenen en symptomen bij je hond opmerkt, kan het zijn dat hij of zij last heeft van verlatingsangst. Het is cruciaal om deze aandoening serieus te nemen en stappen te ondernemen om je hond te helpen zich veilig en comfortabel te voelen wanneer je hem alleen thuis laat. Wist je dat ik ook een gratis masterclass heb over verlatingsangst? In deze masterclass bespreek ik nog dieper wat verlatingsangst is, hoe je het kan herkennen en welke stappen je zelf kan zetten om ermee aan de slag te gaan! De Masterclass duurt 34 min en je krijgt meteen toegang na inschrijven! Klik hier om de Masterclass te bekijken.

Hondengedragstherapeut Brasschaat

Hee, ik ben Caroline

Hier vind je meer info over de opvoeding van je puppy & over het voorkomen van gedragsproblemen.

Bots je toch tegen problemen aan? Neem gerust contact op en ik kijk hoe ik je verder kan helpen met een persoonlijk begeleidingstraject.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst: 5 veelgemaakte fouten die je training saboteren
meer blogs
×