fbpx

Helpt een tweede hond bij verlatingsangst?

tweede hond als oplossing verlatingsangst?

Een van de grootste mythes als het over verlatingsangst gaat: neem een 2de hond, dan is je hond met verlatingsangst niet meer eenzaam en zijn alle problemen opgelost.

Spijtig genoeg is dit echt wel een mythe. Het nemen van een tweede hond als oplossing voorverlatingsangst, helpt niet. De kans is zeer groot dat je eindigt met een nieuwe hond die ook aandacht nodig heeft EN een hond met verlatingsangst… Wanneer je nieuwe hond dan ook nog eens een pup is, heb je hier ook veel werk mee om de opvoeding in goede banen te leiden! Denk dus eerst goed na voor je een tweede hond aanschaft.

Waarom een tweede hond nemen geen oplossing is voor verlatingsangst

Waarom werkt het dan niet om een 2de hond te nemen? Wel je hond is angstig omdat jij vertrekt. Dit is dus heel context gebonden. Honden met verlatingsangst ervaren deze angst doordat een bepaald persoon of meerdere personen de hond alleen laten. Het toevoegen van een ander dier, lost hier dus niet veel aan op want het is geen vervanging van het baasje. Deze honden blijven dus angstig omdat de angst gelinkt is aan het vertrekken van deze personen.

Wat als een van je honden is overleden en de andere heeft verlatingsangst gekregen?

Is een 2de hond nooit de oplossing? Wel er is een nuance. Stel je hond heeft jaren samengeleefd met een andere hond en deze komt te overlijden. Dan kan het zijn dat je hond plots last heeft met het alleen zijn. Opgepast, het aanschaffen van een nieuwe hond lost dit probleem niet altijd op! Je hond rouwt immers om zijn maatje die hij jaren kende. Het vergt tijd om hieraan te wennen. Het is dus geen garantie dat een 2de hond die hij niet kent en nog geen band mee heeft, het probleem dus zomaar oplost. Je kan dus eigenlijk op voorhand niet voorspellen hoe je hond hierop zal reageren. Het is evengoed mogelijk dat je hond niets moet weten van een nieuwe hond. Sommige honden hebben echt wel tijd nodig om te wennen aan een nieuwe huisgenoot. Houd ook rekening met het leeftijdsverschil tussen de honden. Wanneer je hond al op leeftijd is en je zet er een jonge energieke pup bij, is de kans groot dat je oudere hond dit helemaal niet zo leuk vindt.

Denk je aan het aanschaffen van een 2de hond? Doe dit dan omdat je echt een 2de hond wil en niet als oplossing voor een gedragsprobleem van je eerste hond. De kans op teleurstelling is immers groot en ook een 2de hond heeft behoeftes waar jij in zal moeten voorzien! Denk eerst goed na over de motivatie om een 2de hond in huis te halen en bedenk ook even hoe jouw andere hond hierop zal reageren.

Hoe los je verlatingsangst bij jouw hond dan wel op?

Helaas bestaat er geen snelle oplossing om verlatingsangst op te lossen. Je zal echt je hond stap voor stap moeten leren om alleen te zijn op zijn tempo. Er is een oplossing maar het vergt wel wat werk en inspanning. Ik heb verschillende blogartikels geschreven over verlatingsangst dus neem zeker eens een kijkje bij de andere blogs. Wist je dat ik ook een gratis masterclass heb over verlatingsangst? In deze masterclass bespreek ik wat verlatingsangst is, hoe je het kan herkennen en welke stappen je zelf kan zetten om ermee aan de slag te gaan! De Masterclass duurt 34 min en je krijgt meteen toegang na inschrijven! Klik hier om de Masterclass te bekijken.

Hondengedragstherapeut Brasschaat

Hee, ik ben Caroline

Hier vind je meer info over de opvoeding van je puppy & over het voorkomen van gedragsproblemen.

Bots je toch tegen problemen aan? Neem gerust contact op en ik kijk hoe ik je verder kan helpen met een persoonlijk begeleidingstraject.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst: 5 veelgemaakte fouten die je training saboteren
meer blogs
×