fbpx

Standaard trainingsschema’s verlatingsangst

Wanneer je een hond hebt met verlatingsangst en je begint te googlen leer je al snel dat je je hond geleidelijk aan moet leren om alleen te zijn. En dan kom je ook al snel op standaard trainingsschema’s voor de opbouw van het alleen zijn uit. Je gaat er met goede moed mee aan de slag en dan bij stap 1 zie je dat het dus niet werkt bij jouw hond. Volledige paniek, je geraakt zelfs de deur niet uit!

Wel, spijtig genoeg moet ik je dan vertellen dat er niet zoiets bestaat als een standaard trainingsschema voor verlatingsangst. Het leren alleen zijn moet gebeuren op het tempo van jouw hond en daar gaat een standaard schema je dus niet bij helpen. Want als dit schema zegt ga 10 seconden naar buiten en je hond panikeert al zodra je naar de deur wandelt, dan heb je een negatieve trainingservaring. Op die moment ben je dan eigenlijk bezig met je hond te leren dat vertrekken niet veilig is want je hond gaat in paniek.

Je zal dus veel meer moeten doen dan enkel een schema volgen. Ok goed, je weet nu dat een standaard schema je niet zal helpen. Maar wat dan wel?

Eerste stappen tot het succesvol trainen van verlatingsangst:

Stap 1: Zorg dat je altijd een oppas voor je hond hebt. Want zolang je hond negatieve ervaringen blijft opdoen met alleen zijn, zal je training zeer waarschijnlijk onsuccesvol zijn. Dit is vaak de moeilijkste stap en soms een hele puzzel maar de ervaring leert dat zolang je hier geen oplossing voor vindt, het zeer moeilijk is om echt vooruitgang te boeken met je training.

Stap 2: Leer je hond lezen. Wat zijn de stresssignalen die jouw hond laat zien? En dit is wellicht een van de moeilijkere dingen om te doen. Wachten tot je hond huilt, blaft of sloopt is de situatie veel te ver laten escaleren. Je moet leren wat de signalen zijn van opbouwende stress en angst! Je wil steeds zorgen dat een training doet onder het niveau waarbij je hond angstig wordt! Tip: observeer je hond in het gewone dagelijkse leven. Hoe reageert hij op spannende dingen? Wat merk je allemaal op? Je zal ervan verstelt zijn hoeveel je hond met je communiceert!

Stap 3: Stop met meteen tijd buiten de deur op te bouwen, dit gaat veel te snel. Je moet je hond leren dat de deur openen, niet het einde van de wereld is. Hier ga je dus al moeten gewend maken aan het openen en sluiten van de deur totdat je kan opbouwen dat je zelf aan de andere kant staat. Bij sommige honden, is het al genoeg om in de richting van de deur te stappen en ze panikeren al! Dan zal je dus hier al mee aan de slag moeten. Dus niet met in het wilde weg de deur op en dicht te doen maar het benaderen van de deur al te gaan oefenen. Breek het allemaal op in mini stapjes.

Pas wanneer je hond zonder stress aanvaardt dat je aan de andere kant van de deur staat, kun je tijd gaan opbouwen. En opnieuw op het tempo van jouw hond. Je gaat ook niet wachten tot je hond panikeert want dan ben je weer negatieve ervaringen aan het opdoen.

Zoals je al kan zien is het echt wel een specialistenwerk met veel valkuilen om succesvolle trainingen te hebben. En dit is ook nog maar het tipje van de ijsberg om goed te kunnen oefenen.

Wist je dat ik ook een gratis masterclass heb over verlatingsangst? In deze masterclass bespreek ik wat verlatingsangst is, hoe je het kan herkennen en welke stappen je zelf kan zetten om ermee aan de slag te gaan! De Masterclass duurt 34 min en je krijgt meteen toegang na inschrijven! Klik hier om de Masterclass te bekijken.

Hondengedragstherapeut Brasschaat

Hee, ik ben Caroline

Hier vind je meer info over de opvoeding van je puppy & over het voorkomen van gedragsproblemen.

Bots je toch tegen problemen aan? Neem gerust contact op en ik kijk hoe ik je verder kan helpen met een persoonlijk begeleidingstraject.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst: 5 veelgemaakte fouten die je training saboteren
meer blogs
×