Wat als je je huisdier moet laten inslapen of je huisdier plots sterft? Hoe ga je om met het afscheid en hoe begeleid je je andere huisdieren in dit proces? Ik heb zelf al mijn hele leven dieren gehad en helaas heb ik ook van enkele afscheid moeten nemen. Elke keer weer is het moeilijk en heeft het tijd nodig om te verwerken en het een plaats te geven. In deze blogpost deel ik mijn ervaring met het afscheid van onze kat Zorro en welke impact dit heeft gehad op onze andere dieren en mijn zoontje van 5.
Wanneer we ons huisdier adopteren weten we eigenlijk al dat ze hoogstwaarschijnlijk zullen sterven voor ons. Als we geluk hebben mogen we ze 10-15 jaar bij ons houden maar uiteindelijk weet je nooit op voorhand wanneer dit hartverscheurend moment eraan staat te komen.
Zelf heb ik het recent nog ervaren met onze kat Zorro. Zij is 15+ mogen geworden (geen idee hoe oud ze exact was). Ze is gestorven aan de complicaties van een ziekte waar ze 9 maanden voor heeft gestreden maar waarbij we wisten dat het fataal zou zijn. En ook al wisten we dat het moment er zat aan te komen, toch is de beslissing nemen om haar uit haar lijden te verlossen, geen evidente. Want hoe weet je wanneer het genoeg is geweest? Want ook al is die beslissing er eentje van liefde, toch doet het enorm veel pijn en is het altijd weer een moeilijke keuze.
Hoe betrek je kinderen en andere huisdieren bij het afscheid?
Wij hebben ook nog een zoontje van 5 jaar en andere dieren. Hoe gingen zij hierop reageren? Op voorhand had ik geen idee. Ik ga je hier meenemen in mijn eigen ervaring rond het afscheid en hoe we het aangepakt hebben. Hopelijk, moest je het ooit nodig hebben, kun je hier wat houvast in vinden.
De keuze voor euthanasie is nooit makkelijk en neem je best samen met je dierenarts. Zij kunnen je hier vanuit het medische standpunt het best mee begeleiden. Zelf hebben we ook gewacht tot het moment dat er echt geen andere opties meer waren. Er zijn mensen die zolang liever niet wachten en ook dit is ok. We wilden haar liefst pijnvrij houden maar het is niet altijd evident om dit in te schatten. Ik denk niet dat er een ideaal moment bestaat, het is elke keer weer anders.
Wanneer het hartverscheurende moment van het afscheid daar is, zijn er natuurlijk ook de andere dieren en eventuele kinderen om mee rekening te houden.
Wij hebben ervoor gekozen om ons zoontje uit te leggen dat onze kat heel ziek was en dat ze zou sterven. Uiteraard is sterven een zeer abstract concept voor zo een jong kind maar we hebben hem wel proberen uit te leggen op zijn niveau wat het inhoudt en hem dus ook de kans gegeven om afscheid te nemen van zijn favoriete kat. Er zijn wel wat traantjes gevloeid maar dit heeft er wel voor gezorgd dat hij ‘s avonds niet thuiskwam en er plots geen kat meer was. Hij heeft enorm veel vragen gesteld en traantjes gelaten maar dat mag er ook gewoon zijn. Afscheid nemen en rouwen om een huisdier is nu eenmaal een onderdeel van het leven. Tijdens het inslapen, waren ons zoontje en de andere dieren er niet bij. We hebben hier heel bewust voor gekozen want geen van allen snapt wat zoiets inhoudt en het is toch best een heftig gebeuren.
Wat na het overlijden van je huisdier?
Toen Zorro was overleden, hebben we haar terug mee naar huis genomen en ze in een doosje gelegd. Het was bijna of ze sliep. We hebben dan eerst onze andere huisdieren de kans gegeven om eens te komen snuffelen. De andere katten zijn op afstand gebleven maar snapten wel heel duidelijk wat er gaande was. De onderlinge dynamiek was ook aan het veranderen en ze gedroegen zich duidelijk anders. Onze hond, Jamie, was heel dik bevriend met Zorro en we hadden echt schrik voor zijn reactie. In de periode dat Zorro ziek was, reageerde Jamie altijd zeer heftig op zijn ziek zijn. Maar nu zijn vriendje levensloos in de doos lag en hij even kon snuffelen, werd hij snel rustig. Hij bleef er even bij en snuffelde een aantal keren. Erna vertrok hij en was het voor hem ook echt klaar. Hij heeft niet langer gezocht achter zijn vriendinnetje.
Ik vind het dan ook een goed idee om je andere dieren de kans te geven om te zien dat het overleden dier er niet langer is.
Ook mijn zoontje hebben we de kans gegeven om afscheid te nemen. Hij wou zelf zien dat ze er niet meer was. Hij heeft bloemetjes geplukt om bij haar te leggen en we hebben onder ons zelfs een “koffietafel” gehouden met verhalen over zijn favoriete kat en een heerlijk ijsje zodat hij de kans kreeg om ook dat een plekje te geven. De dagen na het afscheid heeft ons zoontje het echt wel moeilijk gehad maar we hebben geluisterd, samen gehuild en erover gepraat. Want ook kleine kindjes kunnen echt wel rouwen om hun huisdier. Hun hiervan afschermen heeft weinig zin. Betrek ze, leg ze uit op hun niveau wat er gebeurt en laat het verdriet er ook maar even zijn.
De impact van het verlies op je andere dieren
De dynamiek tussen onze katten is veranderd en ook hun gedrag naar ons toe is anders. Zorro was een heel aanwezige kat en ging achteraf gezien met veel aandacht lopen. De andere katten zoeken nu terug veel meer toenadering en verblijven veel meer in onze leefruimte.
Wanneer een van je honden sterft en je hebt er nog eentje, kan deze echt wel rouwen om zijn vriendje. Hoe je overlevende hond zal reageren, is moeilijk in te schatten maar als hij echt verdriet heeft, ondersteun hem dan. Ik kom ook regelmatig tegen dat de hond plots niet meer alleen kan blijven als zijn maatje gestorven is. Het is helaas een van de mogelijke oorzaken van het ontstaan van verlatingsangst. Zit je in deze situatie? Aarzel dan niet en boek een gratis gesprek in. Ik denk graag met je mee! Wil je liever meer weten wat verlatingsangst is en of je hond dit mogelijk heeft? Check dan zeker mijn gratis masterclass.