fbpx

Bench als oplossing voor verlatingsangst?

Het gebruik van een bench bij verlatingsangsttraining wordt soms nog aangeraden maar ik ben er eigenlijk in 95% van de gevallen tegen. Toch even verduidelijken, ik ben tegen het gebruik van een bench als DE oplossing voor verlatingsangst. Het is enkel een oplossing om het slopen van je huis tegen te gaan maar je hond gaat zich niet plots veiliger voelen omdat hij opgesloten zit in een kooi waar hij niet uitgeraakt.

Honden met verlatingsangst hebben een extreme angst om alleen gelaten te worden, die wordt dus niet miraculeus verminderd omdat je hond zijn uitlaatklep (het slopen, proberen ontsnappen) niet meer kan uitvoeren.

Onverwoestbare benches als DE oplossing voor verlatingsangst?

Recent zag ik zelfs reclame voor zogenaamde onverwoestbare benches. Mijn hart brak want waarom heb je zoiets nodig? Een hond die zich in volle paniek stort op het ontsnappen uit zo’n bench is echt een vreselijk traumatische ervaring. Ja, er zijn honden die het na een tijdje opgeven want wat ze ook proberen, het heeft niets uitgehaald. Hebben ze zich er dan bij neergelegd en zijn ze plots ok met het alleen zijn? Neen, helaas. Vaak komen ze dan in een staat van aangeleerde hulpeloosheid. Ze lijden als het ware in stilte want wat ze ook doen, er is geen ontsnappen meer aan. Deze honden hun welzijn is serieus aangetast en vaak zul je het ook echt aan hun gedrag gaan merken. Vaak zien eigenaars het ook niet want de hond heeft het opgegeven en ze denken dat hun probleem is opgelost.

De risico’s van het gebruik van de bench bij verlatingsangsttraining

Maar, ook honden kunnen depressief worden. En verlatingsangst waar niets aan wordt gedaan, is een serieuze aanslag op het welzijn van je hond waardoor zijn draagkracht serieus verlaagt. In de praktijk kom ik het dus ook tegen dat daardoor andere gedragsproblemen ontstaan zoals bv. agressie of andere angsten die naar boven komen.

Ben ik dan helemaal tegen de bench? Neen, sommige honden zien het echt als hun veilig plekje als het goed is aangeleerd. Maar dan is het ook belangrijk dat je hond de keuze krijgt om er zelf zijn toevlucht in te zoeken. En als hij eruit wil, dat dit ook mogelijk is! Zeker als je de hond voor meerdere uren alleen laat, is het belangrijk dat hij zijn bewegingsvrijheid heeft.

Bij verlatingsangsttraining doet het merendeel van de honden het veel beter als ze net die keuzevrijheid hebben.

Oplossing voor verlatingsangst

Dus als je iets aan de verlatingsangst wil doen, ga dan echt aan de slag met training zodat je hond leert dat het veilig is om alleen te zijn. Ga niet voor de quick fixes die zijn welzijn enkel aantasten! Zelf aan de slag gaan is niet altijd makkelijk. Wil jij nu echt een goede start maken met verlatingsangsttraining? Dan is mijn gratis masterclass over verlatingsangst iets voor jou! In deze masterclass bespreek ik wat verlatingsangst is, hoe je het kan herkennen en welke stappen je zelf kan zetten om ermee aan de slag te gaan! De Masterclass duurt 34 min en je krijgt meteen toegang na inschrijven! Klik hier om de Masterclass te bekijken.

Hondengedragstherapeut Brasschaat

Hee, ik ben Caroline

Hier vind je meer info over de opvoeding van je puppy & over het voorkomen van gedragsproblemen.

Bots je toch tegen problemen aan? Neem gerust contact op en ik kijk hoe ik je verder kan helpen met een persoonlijk begeleidingstraject.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst: 5 veelgemaakte fouten die je training saboteren
meer blogs
×