In deze blogpost bespreek ik enkele belangrijke aandachtspunten bij het kiezen voor een puppy en welke afwegingen je vooraf maar best kan maken voor je een pup adopteert. Puppy’s zijn schattig maar er komt toch wel wat bij kijken om een goede en doordachte keuze te maken vooraleer over te gaan tot adoptie.
Wanneer kies je ervoor een pup te adopteren?
Vaak kiezen mensen een puppy omdat ze ervan uitgaan dat ze nog een onbeschreven blad zijn. Echter is de realiteit vaak anders. Ook al is de pup vaak nog maar 8 weken wanneer deze met je mee naar huis mag, toch kunnen de ervaringen die je pup hier heeft opgedaan een rol spelen in zijn verdere leven. Bovendien spelen de genen die hij meegekregen heeft van zijn (voor)ouders ook een rol. Hier heb jij als toekomstig baasje weinig zicht op en vaak komen problemen pas later tot uiting.
Opgepast voor de broodfokpuppy!
Wanneer je dan nog een puppy uit de broodfok adopteert, is de kans zeer groot dat je pup slechte ervaringen heeft opgedaan in zijn eerste weken. Ook genetisch gezien wordt er geen rekening gehouden of de moeder en vader wel geschikt zijn om mee te fokken. Dit is vaak het recept voor toekomstige problemen. Maar hoe herken ik dan een broodfokker? Er zijn een aantal rode vlaggen die de alarmbellen doen afgaan:
- De puppy is onmiddellijk beschikbaar en je kan meteen gaan kijken zonder dat de fokker veel vragen aan je stelt
- De mama is niet aanwezig of krijg je niet te zien
- Er zijn meerdere rassen beschikbaar waar je uit kan kiezen
- Laat je niet om de tuin leiden met de claim: huiselijk opgevoed, check dit eerst!
- Doe eerst research op internet. Er zijn websites waar broodfokkers worden opgelijst. Een voorbeeld is: https://www.koophiernooiteenpuppy.com/
De wachtlijsten voor bepaalde rassen bij goede fokkers kunnen helaas lang zijn en het wordt dan wel zeer aantrekkelijk om terug te grijpen naar een puppy die meteen beschikbaar is. Realiseer je dat broodfokpuppy’s vaak veel medische problemen hebben. En bovendien ook een veel hogere kans op gedragsproblemen! Dit is een risico dat ikzelf nooit zou willen nemen. Bovendien hou je zo ook de broodfok mee in stand.
Een puppy opvoeden
Een puppy adopteren en opvoeden is hard werk. Dit kleine wezentje komt bij jou en heeft, als het goed is gegaan 8 weken bij zijn moeder en nestgenootjes doorgebracht. Plots wordt hij uit het nest meegenomen naar een nieuwe omgeving met nieuwe mensen en zonder zijn moeder… Dit is een grote verandering en veel puppy’s hebben toch echt wel tijd nodig om hier aan te wennen.
Het is dus een hele verantwoordelijkheid om voldoende tijd te kunnen nemen om je pup in de eerste weken goed te kunnen begeleiden. Je moet er rekening mee houden dat je een puppy niet meteen alleen kan laten en dit ook stapsgewijs zal moeten aanleren. Even een weekje verlof nemen zal dus niet voldoende zijn om hier op een goede manier mee om te gaan. Houd er rekening mee dat een puppy geen hele dagen alleen thuis kan zitten, ook niet na enkele weken!
Nu heb ik wel hard gewaarschuwd voor de dingen die fout kunnen lopen maar het is dan ook erg belangrijk om een doordachte keuze te maken. Ben je je al goed bewust hoeveel werk het kan zijn om een puppy op te voeden tot volwassen hond? Ga er gerust voor als je er voldoende tijd en energie in kan steken. Twijfel je nog? Neem dan gerust contact op.
Schakel hulp in wanneer je het even niet meer weet
Wil je je puppy een goede start geven? Kijk dan zeker eens naar mijn puppyaanbod. Een puppy doorloopt verschillende fases vooraleer hij volwassen is en elke fase heeft zo zijn uitdagingen. Verandert je pup in een kleine T-rex die zijn tandjes overal inzet? Of daar komt plots de pubertijd aan en je hond heeft bananen in zijn oren? Als je er zelf even niet meer aan uitgeraakt, schakel dan zeker een professional in die even met je mee kan kijken. Zo kan er op tijd bijgestuurd worden waar nodig en krijg jij voldoende inzichten in de leefwereld van je hond. Je mag steeds vrijblijvend contact opnemen of boek vrijblijvend een gratis gesprek en dan kijken we samen hoe ik je verder kan helpen.