fbpx

Mijn hond heeft mijn kind gebeten, wat nu?

Hond bijt kind

Bijtincidenten tussen honden en kinderen zijn een nachtmerrie voor elke ouder. Je dacht dat het jou nooit zou overkomen, maar ineens is het toch gebeurd: je hond heeft je kind gebeten. Het voelt alsof het uit het niets kwam, en je begrijpt niet wat er misging.

Wat nu? Hoe ga je verder, en hoe kun je ervoor zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt? In deze blog geef ik je een duidelijke richting om stappen te zetten, inclusief praktische tips om de veiligheid van hond en kind te maximaliseren terwijl je op zoek gaat naar professionele hulp.

Waarom bijt een hond een kind?

Honden en kinderen kunnen prachtig samen spelen, maar soms gaat het mis. Vaak lijkt het alsof de aanval uit het niets komt, maar voor je hond waren er waarschijnlijk al signalen dat hij zich ongemakkelijk voelde. Het probleem is dat wij als volwassenen die signalen niet altijd opmerken of begrijpen.

Er is geen standaard antwoord op de vraag waarom een hond een kind bijt. Elke situatie is uniek en vereist een individuele aanpak. Mogelijke redenen kunnen onder andere zijn:

  • Stress of overprikkeling.
  • Een grens die overschreden werd door het kind (bewust of onbewust).
  • Gezondheidsproblemen bij de hond die pijn of ongemak veroorzaken.

Als ouder is het belangrijk om niet meteen te oordelen, maar de situatie zorgvuldig te analyseren en hulp in te schakelen. Het is niet altijd evident om zelf te achterhalen wat het bijtincident heeft veroorzaakt. Soms is er ook een hele geschiedenis die moet worden bekeken om te achterhalen waar het is fout gelopen. Ook naar het vermijden van nieuwe incidenten in de toekomst is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen!

Hoe reageer je na een bijtincident?

Het is normaal om geschrokken en bezorgd te zijn, maar hoe je reageert kan een groot verschil maken voor de toekomst:

  1. Schep onmiddellijk afstand: Zorg ervoor dat je hond en kind uit elkaars buurt blijven.
  2. Geen straf: Straf je hond niet. Hij heeft geprobeerd een grens aan te geven. Straf kan agressie verergeren of onderdrukken, waardoor je hond mogelijk in de toekomst minder waarschuwt en meteen overgaat tot bijten.
  3. Blijf kalm: Laat alle betrokkenen – inclusief je hond – tot rust komen.
  4. Zoek professionele hulp: Een expert in hondengedrag kan je helpen om het probleem te begrijpen en gericht aan te pakken.

Hoe houd je hond en kind veilig in de tussentijd?

Veiligheid staat voorop na een bijtincident. Hier zijn enkele adviezen om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe incidenten plaatsvinden:

  • Houd toezicht: Laat je hond en kind niet zonder direct toezicht samen. Zelfs korte momenten zonder toezicht kunnen risico’s opleveren.
  • Creëer fysieke grenzen: Gebruik babyhekjes, aparte ruimtes, een bench of puppyren om hond en kind van elkaar te scheiden.
  • Vermijd uitlokkende situaties: Probeer eens te achterhalen wat het incident mogelijk heeft veroorzaakt (bijvoorbeeld ruw spel, eten of speelgoed) en vermijd deze situaties.
  • Educatie: Leer je kind hoe het op een veilige manier met de hond om kan gaan en stel ook duidelijke grenzen voor het kind. Dit kan een groot verschil maken in de toekomst. Een hondengedragsdeskundige kan hier zeker ook bij helpen, rekening houdend met de leeftijd van het kind! Zeer jongen kinderen vergen immers een andere aanpak dan een iets ouder kind.

Twijfel je wat je nu moet doen?

Zoek zo snel mogelijk professionele hulp, weet dat je er niet alleen voor staat. Ik bied een gratis gesprek aan om te luisteren naar jouw situatie en te bekijken hoe ik je kan helpen. Samen kunnen we werken aan een veilige omgeving voor zowel je hond als je kind. Ik heb ook specifieke hond & kind begeleidingstrajecten waarbij we intensief samenwerken om terug aan de veiligheid te werken! Liever contact via Whatsapp? Dat kan ook! Klik hier om meteen een bericht te sturen.

bijtincident hond&kind

Hondengedragstherapeut Brasschaat

Hee, ik ben Caroline

Hier vind je meer info over de opvoeding van je puppy & over het voorkomen van gedragsproblemen.

Bots je toch tegen problemen aan? Neem gerust contact op en ik kijk hoe ik je verder kan helpen met een persoonlijk begeleidingstraject.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst: 5 veelgemaakte fouten die je training saboteren
meer blogs
×