fbpx

Mijn hond heeft mijn kind gebeten, wat nu?

Hond bijt kind

Help, mijn hond heeft schijnbaar uit het niets mijn kind gebeten. Wat moet ik nu doen? In deze blog ga ik verder in op welke stappen je best zet!

Hond bijt kind

Bijtincidenten met jonge kinderen

Je hond die je kind bijt, het zou je nooit overkomen! Maar plots, schijnbaar uit het niets is het dan toch gebeurd. Je snapt er niets van. Wat is er nu gebeurd? Honden en jonge kinderen die samen spelen, het kan goed gaan tot het dat niet meer doet… En als (groot)ouder zie je niet altijd dat je hond het eigenlijk moeilijk heeft!

Het vertrouwen in je hond heeft waarschijnlijk ook een deuk opgelopen want wat is de kans dat het nog eens voorvalt? En hoe moet het nu verder? Is mijn hond “agressief”? Zoveel vragen maar je hebt geen idee hoe je hier nu verder mee moet…

Helaas komt het wel vaker voor. Je denkt dat het wel goed loopt tussen je hond en kind want ze lijken toch zo mooi samen te spelen. Tot je hond dan toch eens uithaalt, hapt of bijt. Waarom doet hij dat nu?

Hier een standaard antwoord op formuleren is niet mogelijk. Tussen honden en kinderen kunnen wel meer dingen spelen en het is altijd belangrijk om individueel te gaan kijken waar het misloopt. Zo kan er gericht gewerkt worden om incidenten te vermijden.

Hoe reageer je op een bijtincident tussen hond en kind?

Ik ga hier dus niet gaan strooien met algemene adviezen want daar ben je niet mee geholpen en ik zou je tekort doen! Trap niet in de valkuil om even een quick fix te zoeken op internet. Bespaar je de moeite en het potentiële risico dat je hiermee loopt!

Wanneer een hond een kind bijt, schakel zo snel mogelijk een professional in. Je hoeft dit niet alleen te doen. Een professional die ervaring heeft met hond & kind kan je helpen inzicht te krijgen en samen te gaan werken zodat het in de toekomst hopelijk niet meer gebeurt! Wacht hier niet mee want als je er niet mee aan de slag gaat, kan het nog gebeuren.

In de tussentijd, maximaliseer de veiligheid en probeer een goed management van je omgeving te doen tot je hulp kunt krijgen om gericht aan de slag te gaan. Laat je hond en kind zeker niet alleen samen zolang er directe interactie tussen hen mogelijk is. Laat ze niet zomaar samen spelen of de activiteiten doen die mogelijk het bijtincident hebben uitgelokt. Safety first!

Straf je hond ook zeker niet, je hond heeft zeer duidelijk zijn grens willen aangeven en hem hiervoor straffen zal geen oplossing bieden, integendeel, je hond zou zijn agressie naar jou kunnen richten. Zorg er vooral voor dat er zo snel mogelijk afstand is tussen hond en kind en dat iedereen tot rust kan komen.

bijtincident hond&kind

Twijfel je of het wel goed gaat tussen hond en kind?

Twijfel je wat je nu moet doen? Ik bied steeds een gratis gesprek aan om te kijken wat er speelt en hoe jij het beste geholpen kan worden. Dit is volledig vrijblijvend maar het is wel een gesprek waar ik kan luisteren wat het probleem is en waarin we kunnen kijken welke stappen er nodig zijn om terug een veilige omgeving voor hond & kind te creëren. Past het tijdslot niet? Contacteer me dan even via het contactformulier!

Hondengedragstherapeut Brasschaat

Hee, ik ben Caroline

Hier vind je meer info over de opvoeding van je puppy & over het voorkomen van gedragsproblemen.

Bots je toch tegen problemen aan? Neem gerust contact op en ik kijk hoe ik je verder kan helpen met een persoonlijk begeleidingstraject.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst: 5 veelgemaakte fouten die je training saboteren
meer blogs
×