Het verschijnt regelmatig in de media: bijtincident met kind! Hond heeft kind gebeten met ernstige verwondingen tot gevolg. Gelukkig vormt deze groep de minderheid maar helaas zijn er wel regelmatig bijtincidenten die weliswaar minder ernstig zijn maar nog vaak onder de mat worden geveegd. In deze blogpost beschrijf ik bij welk gedrag van je hond er best al hulp wordt ingeschakeld en hoe je zelf best reageert.
Wanneer spreken we van een bijtincident?
Eigenlijk moeten we beginnen bij het begin. Wanneer spreken we nu van een bijtincident? Wanneer vindt jij dat een hond een kind heeft “gebeten”? De antwoorden die ik krijg zijn vaak heel divers. Voor sommigen moet de hond echt zijn tanden in het kind zetten, anderen vinden uitvalgedrag al ernstig genoeg en maken zich grote zorgen.
Wat is nu het juiste antwoord? Wel ik kan er de bijtschaal bijhalen van Dr. Sophia Yin waarbij er gesproken wordt over verschillende levels. Wil je zelf in detail deze bekijken? Klik dan op deze link voor de bijtschaal.
Het is dus wel degelijk belangrijk om rekening te houden met het uitvallen en happen waarbij er wel direct contact is maar nog geen schade. Met andere woorden, wanneer je hond uitvalt of zelfs al dichter naar het kind gaat om te happen, is er reden om je zorgen te maken. Je hond hoeft nog niet gebeten te hebben vooraleer je hulp inschakelt!
Je hond wil je namelijk iets duidelijk maken. Ik wil dit niet, dit moet stoppen! Als je hier niet gepast op reageert, kan het snel escaleren en uiteindelijk leiden tot een ernstiger bijtincident.
Oorzaak bijtincident achterhalen
Wanneer mensen bij mij komen, zeggen ze soms, ik heb echt geen idee! Hij beet echt zonder waarschuwing en het leek uit het niets te komen. Ik doe altijd een uitgebreid gedragsonderzoek om te kijken wat het gedrag veroorzaakt. Tot nu toe heb ik altijd een oorzaak weten achterhalen, soms na diep graven. En gelukkig maar want dan kan er ook aan gewerkt worden. Symptoombestrijding gaat je niet helpen. Werken aan de oorzaak van het uitvalgedrag of bijtincident is belangrijk om voor een duurzame oplossing te zorgen!
Want het is wel degelijk nodig om te werken met hond & kind om ervoor te zorgen dat het niet meer gebeurt. Manieren zoeken om ze veilig met elkaar te laten omgaan. Het is belangrijk om de veiligheid te vergroten maar ook te zorgen voor veilige contactmomenten tussen hond en kind. Om dit in goede banen te leiden is het best om een professional in te schakelen.
Hoe te reageren wanneer hond uitvalt naar je kind
Allemaal goed en wel maar hoe kan je nu zelf reageren wanneer je hond uitvalt naar je kind?
- Straf je hond niet! Wanneer je hond uitvalt en je reageert met fysieke straffen, vergroot de kans dat je zelf gebeten wordt.
- Vermijd direct oogcontact en berispend toespreken want dit verergert het uitvallen enkel.
- Vergroot zo snel mogelijk de afstand tot de hond!
- Leer ook je kind hoe te reageren wanneer je hond uitvalt zodat de situatie niet escaleert.
De tips hierboven zijn echter brandjes om de situatie te ontmantelen. Het is een waarschuwingssignaal, zie het als een noodkreet van je hond “help mij”. Luister hier dan ook naar!
Wil je graag ondersteuning? Dan is mijn hond-kindtraject iets voor jou. Boek nu een vrijblijvend gratis gesprek en we kijken samen hoe ik je verder kan helpen!