fbpx

& toen bleek mijn schattige pup een gedragsprobleem te hebben…

1 december 2018 staat in mijn geheugen gegrift. De dag dat we Jamie eindelijk mochten ophalen bij de fokker. Mijn eerste ‘eigen’ hond, zo spannend! In mijn jeugd had ik wel al honden in huis gehad, maar vanaf die dag zou het toch anders zijn. Deze pup zou mijn verantwoordelijkheid zijn. Ik zou dit kleine hummeltje moeten opvoeden tot een volwassen hond.

Ik ga hier niet onder stoelen of banken steken dat onze start niet makkelijk was. Wist ik veel dat zo’n pup in huis hebben ZO intensief is! Je moet (en wil natuurlijk) je leven er voor een tijdje compleet voor overhoop gooien. Bovendien is een pup dan ook nog eens volledig afhankelijk van jou voor het voorzien in zijn basisbehoeften én vindt hij het in het begin maar niks om alleen te blijven.

Bij Jamie bleek het moeite hebben met alleen zijn niet te beteren. De weken gingen voorbij, maar het bleef zeer moeilijk. Jamie volgde ons overal, kon niet alleen slapen, laat staan even alleen blijven. Hij plakte als een velcrohond aan ons en het bleek ONMOGELIJK om hem het alleen blijven aan te leren. Hoe graag ik hem ook zag, ik voelde dat een beetje ruimte welkom was.

Na 5 (lange) maanden beslisten we om professionele hulp te zoeken. Helaas weet ik ondertussen dat de expert in kwestie niet de juiste kennis had om ons echt te helpen. Integendeel, Jamie’s moeilijkheden werden enkel erger. Hij kon niet meer tot rust komen, was altijd alert en volgde me zelfs tot op het toilet. Hem alleen laten, zelfs voor een korte tijd, bleek nog steeds onmogelijk. Bovendien faalde elke training die ik rustig wilde opbouwen keer op keer. Jamie was steeds alert en vond geen rust meer. Jamie ging achteruit, zowel mentaal als fysiek. En wij leefden met pijn in het hart met hem mee.

Ik weigerde om met lede ogen toe te kijken en bleef mijn zoektocht naar tips en hulp verder zetten. Ik stuitte op het internet op een kluwen van tegenstrijdigheden en zag door het bos de bomen niet meer. Ik besefte bovendien stilaan dat we pech hadden bij het inschakelen van een hondengedragsdeskundige die uiteindelijk toch niet zo kundig bleek. Ik was het zat en wilde nu eindelijk wel eens weten hoe ik Jamie dan wel kon helpen.

Ik besloot op zoek te gaan naar een wetenschappelijk onderbouwde & welzijnsgerichte manier. Ik wist dat ik inzicht wilde krijgen in de emotionele leefwereld van Jamie en dat correcties dus uit den boze waren voor ons. Ik zette door, voor het welzijn van Jamie, dat van onszelf én van ons als gezin. Uiteindelijk vond ik een goede opleiding bij @gedragscentrumvoorhonden en voilà, 2 jaar later ben ik zelf een gediplomeerd hondengedragskundige. Overtuigd om zelf mensen te helpen die zich zo radeloos voelden als ik enkele jaren geleden. Mooi toch, hoe we soms vanuit onze struggles onze passie en ons levensdoel kunnen vinden.

& hoe gaat het ondertussen met Jamie?

Tijdens mijn opleiding vonden we de gepaste hulp voor hem. We krijgen ondersteuning van een gedragsdierenarts, die hielp met het vinden van de juiste medicatie en een fysiotherapeut helpt Jamie bij het managen van zijn pijn. Zo konden we de afgelopen tijd ook weer werken aan zijn gedrag. Stapje per stapje behaalden we ons doel: Jamie vindt eindelijk rust. En ook al was het een proces van lange adem, it was totally worth it! Jamie voelt zich zóveel beter en ik, ik kan eindelijk terug op mijn gemak naar het toilet gaan. Zelfs slapen in een andere ruimte dan die waar wij zijn, lukt ondertussen zonder problemen ????. Dit had ik in het begin nooit durven dromen. Beetje per beetje werk(t)en we aan een solide basis en aan het onder controle krijgen van zijn fysieke ongemakken. Beiden onmisbaar om tot een langetermijnoplossing te komen. We zijn nooit op zoek geweest naar een quick fix, maar naar echte verbetering, waar Jamie zich óók goed bij voelt. We’ve come a long way, maar zijn welzijn stond in mijn zoektocht ALTIJD voorop.

DUS! Loop jij ook tegen gedragsmoeilijkheden bij je hond aan en zie je het even niet meer zitten?

I feel your pain en ik weet hoe moedeloos je je hierdoor kan voelen.

MAAR! Weet, er zijn altijd mogelijkheden om hulp in te schakelen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Graag hulp? Stuur me gerust een berichtje en ik kijk met veel plezier hoe ik jou verder kan helpen!

Liefs, Caroline ????

Hondengedragstherapeut Brasschaat

Hee, ik ben Caroline

Hier vind je meer info over de opvoeding van je puppy & over het voorkomen van gedragsproblemen.

Bots je toch tegen problemen aan? Neem gerust contact op en ik kijk hoe ik je verder kan helpen met een persoonlijk begeleidingstraject.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst: 5 veelgemaakte fouten die je training saboteren
meer blogs
×