fbpx

Snuffelen

Je hond laten snuffelen, klinkt simpel, toch? In realiteit is het dat voor ons niet altijd. Tijdens een wandeling willen we al snel dat het vooruit gaat en dat onze viervoeter ons op de voet volgt.

Maar wist jij dat je hond laten uitsnuffelen belangrijk is?

De wereld ziet er voor een hond anders uit als voor ons. Wij zijn heel visueel ingesteld en zullen tijdens een wandeling bijvoorbeeld genieten van die mooie blauwe lucht of van de mooie bloemetjes langs de weg. Wij vergaren tijdens een wandeling onze informatie voornamelijk door om ons heen te kijken. Een hond, daarentegen, vergaart tijdens diezelfde wandeling zijn informatie door het verkennen van geuren.

Terwijl jij, na een lange dag, tijdens de wandeling geniet van een mooie zonsondergang, wil jouw hond graag weten welke intrigerende geurtjes op dat plekje zijn blijven hangen. Jouw hond vindt het géwéldig om met zijn neus te achterhalen welke andere hondjes daar vandaag passeerden, wie er allemaal voorbij wandelde en hoeveel konijntjes net op dat plekje even voorbij zijn gesprongen. Want zeg nu zelf, zonder het vergaren van informatie zou de wereld rondom ons maar eentonig worden, toch?!

Wow, ik heb hier nog nooit echt bij stil gestaan, hoor ik je denken… En eerlijk, het is niet eens zo gek dat wij ons als mens hier misschien niet zo bewust van zijn… Wij kunnen diezelfde geuren immers niet op zo’n intense manier waarnemen. Tenzij de boer net met zijn beerton passeerde natuurlijk…

Zie het laten uitsnuffelen van je hond een beetje als het checken van de laatste social media posts. Terwijl je hond waarschijnlijk weinig interesse heeft in jouw laatste instagrampost of de reel van die leuke influencer die je zonet checkte, zal je hem wél gelukkig maken door hem de geuren in zijn omgeving te laten verkennen. We kunnen het snuffelen van onze viervoeter dus eigenlijk vergelijken met een ontspannende scroll-sessie doorheen de wondere wereld van social media. Hetzij voor hem dan in het bos, tussen de velden of zelfs in de stad. Zolang het maar een ontspannen wandeling is en hij ruim de tijd krijgt om de geuren in zijn omgeving te verkennen.

Bovendien zal je hond het uitsnuffelen niet enkel als een leuke activiteit ervaren, maar zal hij hierdoor ook mentaal gestimuleerd worden. Het wandelen geeft hem op die manier niet enkel de mogelijkheid om een fysieke activiteit te ondernemen, maar ook om mentaal in zijn behoeften te voorzien.

Geef jij je hond voldoende kans om de geurtjes tijdens zijn wandeling te verkennen?

Hondengedragstherapeut Brasschaat

Hee, ik ben Caroline

Hier vind je meer info over de opvoeding van je puppy & over het voorkomen van gedragsproblemen.

Bots je toch tegen problemen aan? Neem gerust contact op en ik kijk hoe ik je verder kan helpen met een persoonlijk begeleidingstraject.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst: 5 veelgemaakte fouten die je training saboteren
meer blogs
×