In deze blog ga ik verder in op de mogelijke oorzaken waarom je hond niet meer wil wandelen. Heeft je hond plots geen zin meer in de dagelijkse wandeling? Of heeft je hond altijd moeite gehad met wandelingen? Lees dan zeker verder…
Mogelijke oorzaken wanneer je hond niet wil wandelen
Er zijn verschillende mogelijkheden waarom je hond plots niet meer verder wil lopen aan de lijn. Het is belangrijk elke oorzaak te vinden om tot een goede oplossing te komen. Enkele mogelijke oorzaken zijn:
- Medisch probleem
- Slecht passend harnas of pijn van de halsband
- Moeite met de wandelomgeving
Hieronder ga ik verder in op bovenstaande mogelijke oorzaken.
Je hond wandelt niet meer door een medisch probleem
Pijn is zo wat de nummer 1 oorzaak van gedragsproblemen. Niet meer willen wandelen door een medisch probleem kan heel breed gaan. Honden zijn meesters in het verbergen van fysiek ongemak dus niet enkel een manke poot kan ervoor zorgen dat je hond plots geen zin meer heeft om te gaan wandelen. Bij mensen is dit ook zo, als je bijvoorbeeld misselijk bent, heb je ook geen zin om een rondje om te gaan. Je omgeving ziet niet meteen dat er iets mis is, tenzij je het hen vertelt.
Met mijn hond Jamie, heb ik hetzelfde voorgehad. Hij weigerde plots nog te wandelen en na enige tijd was 100 m zo wat het maximum dat hij nog wou gaan. Ik snapte er niets van, ik kon hem overal aanraken en hij leek geen pijn te hebben. Tenminste dat dacht ik… Na een onderzoek bij een hondenfysiotherapeut bleek Jamie overal vast te zitten. Geen wonder dus dat hij niet meer wou wandelen!
Wil je hond plots niet meer wandelen? Ga dan eerst een medisch probleem uitsluiten. Vraag dan zeker naar een bewegingsonderzoek waar je bij een hondenfysiotherapeut of osteopaat terecht kan. Het is trouwens altijd goed je hond eens preventief te laten nakijken zodat je zeker niets over het hoofd ziet.
Zijn er nog andere medische klachten zoals bv. slecht eten of spijsverteringsproblemen (overgeven, diarree,…) ga dan zeker eens langs voor een grondig onderzoek bij je dierenarts!
Houd er ook rekening mee dat oudere honden kwaaltjes ontwikkelen. Denk niet te snel, ja hij is al 10 jaar dus het is normaal dat hij niet meer wil wandelen. Vaak kan de dierenarts toch wel ondersteuning bieden!
Niet meer wandelen door een slecht passend tuigje
Een oorzaak die al eens over het hoofd wordt gezien is gewoon simpelweg het harnasje dat niet goed past en dus voor wrijving en pijn zorgt. Kijk zeker na of er geen wrijving is onder de oksels of dat het harnasje te strak zit. Ook een halsband in de nek is af te raden gezien dit voor nekproblemen kan zorgen.
Welk tuigje is dan wel aangewezen? Een goed passend Y-tuigje dat je kan afstellen op maat van je hond.
Wandelen lukt niet meer door problemen met de omgeving
Een andere mogelijkheid waarom je hond wandelen niet meer zo tof vindt, is dat hij een negatieve associatie heeft met zijn wandelomgeving. Mogelijk is er iets gebeurd wat je hond erg spannend vond en heeft hij een slechte link gelegd met het wandelen. Het wandelen is namelijk de voorspeller geworden van hetgeen je hond onaangenaam vindt. Soms is het duidelijk en is je hond aangevallen geweest door een andere hond. Andere keren is het moeilijker te achterhalen waarom je hond wandelen plots spannend vindt. Start al eens eerst met te kijken of je hond een andere wandelomgeving wel tof vindt. Kom je er niet uit? Schakel dan een professional in. Je kan me altijd contacteren voor een gratis gesprek.
Heeft je hond altijd problemen gehad met wandelen en is de oorzaak niet medisch? Schakel dan zeker hulp in van een gediplomeerde gedragstherapeut. Ook hiervoor kan je steeds contact opnemen via een gratis kennismakingsgesprek.
Stappenplan wanneer je hond plots niet meer wil wandelen
- Sluit eerst alle medische oorzaken uit. Een onderzoek bij de dierenarts is niet altijd voldoende, indien je echt zeker wil zijn dat er geen problemen zijn aan het bewegingsapparaat, schakel dan een fysiotherapeut of osteopaat voor honden in. Zij zijn gespecialiseerd in problemen met bewegen.
- Zorg voor goed passend materiaal: liefst een y-tuigje dat geen wrijving veroorzaakt.
- Onderzoek of er prikkels zijn die je hond spannend vindt. Kijk naar de wandelomgeving, heeft je hond moeite met bijvoorbeeld andere honden of mensen? Of harde geluiden? Zoek dan eens een rustige andere omgeving op waar deze prikkels niet aanwezig zijn. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan zeker hulp in!