Je bent je van geen kwaad bewust maar dan spreekt je buur je aan. Weet je dat je hond de hele tijd blaft en huilt als je weg bent? Een beetje overdonderd denk je, zou het echt? Mijn hond heeft toch geen verlatingsangst?!
Hoe weet je nu of je hond verlatingsangst heeft?
Toch maar eens filmen om zeker te zijn wat je hond nu echt doet als je hem alleen laat. Je doet zoals altijd en vertrekt. Alleen deze keer kun je wel meekijken wat er gebeurt. En ja hoor, je bent de oprit nog niet af en je merkt dat je hond blaft en huilt zodra je weg bent. Je hond ligt helemaal niet op zijn gemak te slapen maar houdt een heel blafconcert en komt niet meer tot rust. En nu, wat moet je hier nu mee? Je voelt al een lichte paniek opkomen want dit wil je helemaal niet. Je hond zo in paniek zien, je zou bijna mee gaan huilen…
Indien je hond dit enkel doet wanneer hij alleen thuis is en dus niet gewoon af en toe blaft omdat hij buiten geluiden hoort, kun je wel concluderen dat hij moeite heeft met alleen zijn. Dit is geen fijne boodschap om te krijgen maar als je weet wat het is, kun je er wel mee aan de slag! Helaas, er zijn best veel honden die moeite hebben met alleen thuis zijn. Je kan je nog gek maken met te bedenken wat het nu veroorzaakt heeft maar daar is het probleem niet mee opgelost.
Belangrijk is te beseffen dat honden met verlatingsangst echt in grote paniek zijn zodra je vertrekt. Ze kunnen het niet aan en voelen zich niet veilig als jij er niet bent. Ze uiten dit dan door bijvoorbeeld te gaan blaffen en huilen en blijven dit vaak doen tot je terug bent. Andere honden stoppen soms wel even met blaffen maar komen helemaal niet tot rust. Ze blijven geregeld blaffen tot je weer thuis komt en ook zij zijn zeer angstig. Sommige honden gaan zo in paniek dat ze beginnen slopen of onzindelijk zijn. Elke hond reageert anders en het is dus voor baasjes niet altijd evident om de link te leggen met verlatingsangst.
Maar wat kun je nu doen aan verlatingsangst?
Wel stap 1, is niet de meest makkelijke maar wel cruciaal. Je moet een oplossing zoeken om je hond niet meer alleen te laten. Want om met verlatingsangst aan de slag te gaan, wordt er zeer geleidelijk getraind op het tempo van de hond. Dit kan een traag proces zijn maar het is wel belangrijk dat je hond gedurende deze periode niet alleen gelaten wordt boven een tijdsduur dat hij aankan. Concreet wil dit in het begin dus zeggen dat je hond gewoon niet alleen kan zijn.
Hoe vind je hier nu oplossingen voor? Wel hier zal je soms out of the box moeten denken maar er zijn oplossingen zoals:
- Thuiswerk regelen indien een optie op je werk
- Vragen aan vrienden of familie of ze op je hond kunnen passen
- Hondenoppas aan huis of op locatie
- Zoeken naar een plusbaasje: iemand die het ziet zitten geregeld ook op jouw hond te passen zolang hij in training is
- Dagopvang
- …
Vergeet de standaardtrainingsplannen die je vindt online. Want verlatingsangst begeleiden is een precisiewerkje. Elke hond is anders en als je te snel gaat, los je helemaal niets op. Het is dus belangrijk om op een goede manier te trainen. En daar hebben baasjes vaak echt wel wat hulp bij nodig.
Wist je dat ik ook een gratis masterclass heb over verlatingsangst? In deze masterclass bespreek ik wat verlatingsangst is, hoe je het kan herkennen en welke stappen je zelf kan zetten om ermee aan de slag te gaan! De Masterclass duurt 34 min en je krijgt meteen toegang na inschrijven! Klik hier om de Masterclass te bekijken.